Wie zijn we?

Met het nieuwe bestuur hebben we een aantal belangrijke beslissingen genomen. Deze nieuwe website is één onderdeel van de vernieuwing die onze toneelgroep de laatste jaren heeft ondergaan. Het systeem voor reservaties is aangepast aan het digitale tijdperk en de nauwe samenwerking met het gemeentebestuur helpt ons om zaken te realiseren. Als toneelgroep staan we sterker dan ooit. Een hechte groep spelers en een flink aantal medewerkers achter de schermen die samen, ieder met zijn eigen inbreng en ideeën, mee vorm geven aan een opvoering. Waar plezier en vriendschap primeren… Op deze website bieden we je een overzicht van onze activiteiten in het verleden. We geven je een blik achter de schermen tijdens de repetities en informeren je hoe je makkelijk jouw stoel ( en tafel) kan reserveren. Heb je een positieve boodschap voor ons, heb je suggesties om het volgende keer beter/anders te doen, aarzel niet om je boodschap achter te laten op “contact“. Dank voor je bezoek aan onze website en we hopen je weldra te ontmoeten op één van onze voorstellingen.

Hoe het begon…

In 1982 ontstond aan de toog in café Bergomhof tussen pot en pint een gesprek tussen enkele toneelliefhebbers over de theatergezelschappen in de omgeving en hun prestaties… Gevoed door de nodige ‘geestrijke drank’, mondde dat gesprek uiteindelijk uit in een gedurfd, maar grandioos idee: “Wat als wij dat ook eens zouden proberen?” De koe werd direct bij de horens gevat: er werden namen genoteerd, ‘vrijwilligers’ werden aangeduid en een eerste vergadering werd gepland.

De trein was vertrokken en een paar weken later kreeg alles al concreter vorm. De geschikte locatie lag voor de hand. De bovenzaal in Bergom, die al jaren door andere groepen werd gebruikt, werd een ideale ‘thuisbasis’. Kandidaat-spelers vinden, bleek ook al geen probleem en een financiële inbreng van de leden maakte een definitieve start van onze groep mogelijk. Uiteindelijk werd er ook een eerste stuk gekozen: ‘Graaf Janus’. De taken en de rollen werden verdeeld en op 30 september 1982 startten de repetities.

Op 15 januari 1983 ging onze allereerste voorstelling door. Precies 959 toeschouwers kwamen kijken naar de eerste productie van onze groep… Meteen werd duidelijk dat er wel degelijk een publiek was voor onze plaatselijke acteertalenten. ‘Toneelgroep Bergheem’ was geboren en zou gedurende de volgende jaren uitgroeien tot het gerespecteerd theatergezelschap, dat het tot op de dag van vandaag nog is…

Meer dan 30 jaar later kijkt onze toneelgroep ieder jaar weer met veel ‘goesting’ uit naar de nieuwe voorstellingen. Een overzicht van onze gespeelde stukken vind je terug op onze website.

Een speciaal eerbetoon…

Fons Van de kerkhof en Jos Hermans stonden mee aan de wieg van onze toneelgroep. Gedurende jaren waren zij onmisbare schakels, die elk op hun eigen manier belangrijk waren. Hun acteertalent en enthousiasme waren voor velen een bron van inspiratie.

Fons zorgde altijd voor een vrolijke noot. Iedereen in het dorp kende Fons. De toeschouwers keken steeds weer uit naar de manier waarop Fons in zijn unieke stijl zijn rol op de planken gestalte gaf.
Jos was naast een acteertalent ook nog eens jarenlang de drijvende kracht binnen onze toneelgroep. Als voorzitter was hij onnavolgbaar. Hij wist, met zijn engagement en fijne humor, de anderen steeds te motiveren, te kalmeren, gerust te stellen, een hart onder de riem te steken, …
Kortom: Jos was niet alleen een geweldige voorzitter, maar vooral een ‘schone mens’…

Jules Byl kwam pas later bij onze toneelgroep. Het begon met een vraag of hij het geluid en de belichting eens een keertje wou bedienen. Meteen werd duidelijk dat Jules een enorme aanwinst was voor onze groep… Met zijn technische kennis en zijn -soms heel aparte, maar efficiënte- trucjes wist Jules altijd alle problemen op te lossen. Jules werd onmisbaar voor onze groep. Bovendien kon hij enorm genieten van wat er zich op de planken afspeelde. Zijn aanstekelijke lach en zijn positivisme zullen ons altijd bijblijven…

Wil je graag lid worden?

Voel je de kriebels om ook eens op de scène te staan, heb je technische vaardigheden of wil je gewoon lid worden van een toffe groep, klik dan op onderstaande link en contacteer ons meteen.

Contacteer ons